Teknik skulle kunna förvandla hela vindrutan till en head up display

Volvo finansierar en teknisk startup med syftet att potentiellt förvandla bilvindrutor till massiva head-up-displayer.

Den svenska biltillverkaren har investerat ett ej avslöjat belopp i optik- och bildteknikföretaget Spectralics genom sin riskkapitalarm Volvo Cars Tech Fund.

Israel-baserade Spectralics har utvecklat vad startupen kallar en multi-layer thin combiner (MLTC). Det är en film som kan appliceras på transparenta ytor, som vindrutor.

MLTC-filmen tillåter att bilder projiceras på ytor, vilket potentiellt skapar en stor head-up-display där virtuella objekt läggs i lager ovanpå den verkliga vyn ut genom vindrutan, hävdar Volvo. Detta kan skapa en mer uppslukande version av de augmented-reality head-up-skärmar som vi redan har sett i 2021 års Mercedes-Benz S-Class.

Volvo Konceptbil

Volvo koncept Laddning

Andra potentiella användningsområden inkluderar filter för olika applikationer, avkänning i kabinen, projicering av bilder från framåtriktade kameror för att minska döda vinklar och holografiska projektioner, sa Volvo.

Volvo diskuterade inte när denna teknik kan vara redo för kommersialisering, eller några konkreta planer på att använda den i produktionsbilar. Men en investering kan vara starten på ett långsiktigt partnerskap som skulle kunna se framtida Volvos utrustade med MLTC-teknik.

Biltillverkaren investerade tidigare i det Silicon Valley-baserade lidarföretaget Luminar, och bekräftade 2020 att takmonterade Luminar lidarsensorer kommer att användas i produktionsbilar med början 2022. De första bilarna som får lidar kommer att baseras på den kommande SPA2-arkitekturen.

Volvo har tidigare sagt att nästa generations XC90 kommer att lansera SPA2 när den debuterar 2022. Biltillverkaren har också bekräftat en elektrisk XC90, även om bensin och laddhybriddrivlinor också kan fortsätta.

You may also like...