Vad är värt att uppgradera på bilen?

Om du är på väg att köpa en bil är det viktigt att veta vilka delar av bilen som kommer att påverka ditt beslut när du uppgraderar. Följande lista innehåller alla dessa saker:

  • Motoreffekt & vridmoment
  • Bromssystem
  • Typ av växellåda
  • Fjädring
  • Belysning
  • Komfort
  • Körställning

Var och en av dessa komponenter har en stor inverkan på hur ditt fordon presterar.

Motoreffekt & Vridmoment

Att välja rätt motoreffekt kan vara vilseledande då det oftast beror på dina behov samt vilka vägar som du tror att du kommer att köra på. Om du bor i ett område med många kullar har motorns effekt och vridmoment stor betydelse för hur bra din bil fungerar. Om du letar efter något ekonomiskt som passar in på mindre parkeringsplatser är det ett alternativ att välja en bil med mindre effekt. De flesta föredrar att köpa motorer baserat på hästkrafter (HP) och förbrukning. Effekt och vridmoment är också viktigt att känna till om du ska köra mycket på grusvägar eller i terräng. Vridmoment betyder hur mycket motorn kan dra vid en viss tidpunkt och hästkrafter betyder hur snabbt du kan gå utan belastning.

Bromssystem

När det gäller bromssystemet är det på din bil är det viktigt att förstå hur olika system fungerar.

– Det traditionella bromssystemet använder ett hydrauliskt eller lufttryck som fördelas genom rören för att utöva kraft på de bromsbelägg som finns inuti varje hjul.

– Skivbromsar är också vanliga och de använder en stor metallskiva på den plats där de båda bromsklossarna möts. Den här typen av bromsbelägg har en fördel jämfört med trumbromsar eftersom det är mindre vikt som kommer ner på dem när de stannar, så du får bättre bromskraft för tyngre bilar med större motorer, men på grund av detta kan skivbromsar slitas ut snabbare än trummor om de inte tas om hand på rätt sätt. Trumbromsar har försvunnit från moderna fordon eftersom de flesta företag nu väljer mellan antingen högpresterande skivor eller lågprofilrotorer som väger mindre och

Typ av växellåda

Att välja mellan en automatisk eller manuell växellåda är ett annat viktigt beslut när du uppgraderar din bil. En manuell växellåda ger dig full kontroll över växlingarna medan en automatisk växellåda gör allt arbete åt dig. Vad som verkligen kan spela roll i det här beslutet är vilken typ av väglag du kommer att köra på. Om du alltid fastnar i trafiken eller vill spara bensin gör en automatisk växellåda ditt liv mycket enklare, men om du gillar att köra fort och ta kurvor med fart kan det manuella alternativet ge dig bättre resultat.

Fjädring

Vi vet alla att fjädringen är viktig del eftersom den hjälper till att hålla bilen stabil när vi kör över gupp i vägen, men hur fungerar olika fjädringar?

– Spiralfjädrar är en typ av fjädring som ofta används på bilar och som använder två metallspiraler som är hoprullade till slingor så att de kan komprimeras under belastning (kompressionen får dem att fjädras upp igen). Spiralfjädrarna pressar hydraulisk vätska genom små hål i vardera änden av slingan genom yttre tryck från kolvar som är monterade på bilens chassi. Denna vätska trycker mot fjädern, som i sin tur trycker på en kolv som är monterad på hjulnavet.

– Luftfjädring använder lufttryck inuti ett slutet system av rör som är fästade vid gummifjädrar eller metallspiraler. När du stöter på ett gupp släpps en del komprimerad luft ut från ena sidan och trycks genom små hål in i en annan kammare med lägre tryck, så att hjulen kan hålla sig i nivå när du kör över ojämn terräng

Belysning

Den typ av strålkastare du har är också viktig när du uppgraderar din bil eftersom de bidrar till att hålla dig säker på natten genom att lysa upp vad som finns framför dig. I det här fallet finns det tre huvudtyper: halogenlampor (som producerar ljus med hjälp av elektricitet), LED-lampor (som lyser med hjälp av en halvledarprocess) eller Xenonlampor (som använder elektrisk urladdning i en inert gas som heter xenon).

Läs mer om de tre huvudlamporna här! Samt om: Klimasmart bilbelysning.

Du kan också i efterhand montera extraljus på din bil.

Det är dessa delar som är viktiga när du väljer din nya bil eller vill uppgradera den.

Läs gärna här hur du kan tjäna mer pengar på din begagnade bil, om du har koll på bilmarknadens “andrahandsvärde” – abbilverkstan.se

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *